Ketika di masa mula mendirikan rumah tangga, kita akan lebih kerap memikirkan tentang hal kewangan. Begitu juga apabila mula menimang cahaya mata. Kita akan mengutamakan pendidikan mereka supaya mereka menjadi insan yang celik ilmu. Itulah harapan setiap ibu bapa dan tambahan pula, di zaman digital, lambakan info tentang pengurusan kewangan dan cara mendidik anak dapat diakses dengan mudah. 

Apa yang memberi saya motivasi untuk mengajar kanak-kanak tentang kewangan? Mengikut bancian yang dijalankan oleh Bank Negara pada tahun 2015, 75% dari rakyat Malaysia mempunyai masalah untuk mendapatkan RM 1,000 apabila berlaku kecemasan. Ya, data tersebut sangatlah membimbangkan!

Bukan itu sahaja. Malaysia juga mempunyai nisbah pinjaman kepada GDP sebanyak 88.5% pada akhir 2016 (jauh melepasi nilai purata iaitu 30%) yang menjadikan Malaysia sebagai negara yang mempunyai antara kadar pinjaman isi rumah yang tertinggi di Asia Tenggara.

Jadi, persoalannya adalah bagaimana kita hendak menangani isu kewangan negara, mendidik anak muda tentang perangkap kewangan dan secara langsung, melahirkan generasi masa depan yang lebih baik? Semestinya dengan pendidikan awal tetapi malangnya, kita tidak diajar tentang kewangan di sekolah apatah lagi di usia muda. Tetapi, sebagai ibu bapa, kita perlu memastikan bahawa pendedahan awal dapat diberi untuk memupuk kecelikan kewangan dalam diri mereka kelak.

Jadi, di sini saya ingin berkongsi tips kepada golongan ibu bapa untuk mendidik anak-anak tentang wang. Tips ini diperoleh dari buku berjudul “Make Your Kid A Money Genius (Even If You’re Not)” yang ditulis oleh Beth Kobliner, penulis kewangan peribadi terkenal di US.

Berikut adalah 5 tips yang diaplikasikan oleh diri saya sendiri dan relevan untuk golongan ibu bapa:

1. Mula lebih awal dari sepatutnya

Walaupun kita sering beranggapan bahawa kanak-kanak masih cuba untuk memahami dunia di sekeliling mereka, mereka sebenarnya lebih cepat belajar berbanding orang dewasa.

Contohnya; apabila di majlis keramaian seperti Hari Raya, bagus untuk kita terangkan apa itu duit raya walaupun kepada kanak-kanak berusia dua tahun. Kelak, mereka akan lebih faham tentang konsep wang dan lama-kelamaan akan lebih mudah untuk mereka menyerap ilmu kewangan.