Mesra alam dan dalam masa yang sama dapat menabung untuk masa depan? Bagaimanakah cara yang betul untuk berjimat sambil menjaga alam sekitar?

Tiga bulan yang lalu, kita menyambut Hari Bumi pada 22 April dengan matlamat untuk mempromosikan pemeliharaan alam sekitar dan gaya hidup hijau. Dengan ancaman perubahan cuaca yang ekstrem seperti kebakaran hutan secara besar-besaran di Australia, adalah amat penting untuk memelihara alam sekitar.

Ya, mungkin anda akan berfikir bahawa untuk hidup secara ‘hijau’ misalnya seperti membeli makanan organik adalah lebih mahal berbanding makanan yang diproses tetapi terdapat beberapa langkah lain yang boleh dipraktikkan untuk membantu dalam usaha berjimat-cermat sambil mengurangkan langkah karbon anda.

#1. Kurangkan penggunaan kenderaan

Walaupun anda memilih untuk memandu kereta hibrid, bahan api yang dilepaskan masih menyumbang kepada pencemaran udara di persekitaran kamu. Bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar dengan capaian pengangkutan awam yang meluas, ia adalah lebih mudah dan jimat apabila tidak mempunyai kenderaan. Dengan memanfaatkan pengangkutan awam untuk ke destinasi yang diingini, bukan sahaja ianya lebih jimat tetapi lebih mudah kerana anda tidak perlu menempuh kesesakan jalan raya. Jika mod pengangkutan awam di kawasan anda tidak begitu baik, manfaatkan penggunaan basikal atau berjalan ke kawasan berdekatan atau berkongsi kenderaan sambil meminimakan penggunaan kereta.

#2. Kurangkan penggunaan penghawa dingin di kediaman

Mengurangkan atau menghentikan penggunaan alat penghawa dingin adalah salah satu kaedah yang baik untuk menjimatkan perbelanjaan pada bil utiliti selain mengurangkan kesan karbon. Jika ia masih perlu digunakan, pasang dalam mod jimat tenaga dan matikan jika anda tidak berada di kediaman.

Buat pengiraan berapa yang anda mampu jimatkan untuk bil utiliti jika tidak menggunakan alat penghawa dingin dan anda boleh pilih untuk menggunakan sumber lain seperti kipas yang lebih murah dan tidak menggunakan elektrik dengan banyak.

Bersihkan mesin anda dengan berkala untuk mengelakkan pembaziran elektrik kerana mesin peghawa dingin akan menggunakan tenaga yang banyak jika ia tersumbat dan penuh dengan habuk. Manfaatkan udara bersih dari luar dengan membuka tingkap bila perlu.