Merangka pelan kewangan keluarga memerlukan penelitian dan fokus yang baik bagi memastikan kamu mencapai matlamat kewangan yang diingini bagi  keluarga  anda.

Pelan kewangan bagi keluarga anda mampu memberikan panduan yang sebaiknya untuk memastikan perjalanan kewangan yang lebih baik. Ia juga membolehkan anda mengenal pasti apakah matlamat kewangan untuk keluarga dan langkah-langkah terbaik untuk mencapainya.

Samada anda masih membayar hutang, mahu mendapatkan kebebasan kewangan atau menyimpan untuk melengkapkan portfolio, pelan kewangan keluarga akan membimbing dan memberikan panduan yang sebaiknya bagi memastikan keputusan kewangan boleh dibuat sepanjang tahun.

Tetapi proses untuk melakukannya memerlukan penelitian dan perancangan yang rapi. Berikut merupakan 6 langkah yang boleh dilakukan untuk merangka pelan kewangan keluarga.

1. Kaji semula jumlah pendapatan

Langkah pertama untuk membina pelan kewangan yang kukuh adalah membuat pengiraan semula jumlah pendapatan yang kamu terima. Ia mungkin agak mencabar terutamanya apabila anda bekerja sendiri atau mempunyai perniagaan sendiri, tetapi anda boleh melakukan anggaran berdasarkan tahun sebelumnya.

Mengetahui jumlah pendapatan anda mampu memberikan gambaran awal tentang had atau limitasi di dalam pelan kewangan  terutamanya apabila anda mempunyai tanggungan di dalam keluarga.

2. Semak semula hutang dan pelan untuk membayarnya

Pengurusan hutang amat penting terutamanya apabila anda mahu membina semula pelan kewangan keluarga. Kenal pasti jumlah hutang yang sedia ada dan bagaimana anda mahu menyelesaikannya. Anda seharusnya mempunyai rancangan yang jelas untuk menyelesaikan hutang bulanan dan tahu hutang yang mana adalah lebih penting dan perlu didahulukan.

3. Senaraikan perbelanjaan selama setahun